5 adevăruri despre salivă

Foarte multa vreme neglijata, aceasta secretie incolora hidratanta, asigura multiple functi salutare. Cum ar fi deci daca am reabilita-o prin intermediul acestui articol?

Fabricam in jur de 0,5 ml de saliva pe zi sau pe noapte. Si 2 ml/mn atunci cand mancam. In total in jur de 500-900 de ml pe zi.

La fel de eficienta ca si o periuta de dinti. Saliva poate preveni cariile datorita puterii sau actiunii sale de tampon. Contine bicarbonati care pot regla pH-ul din cavitatea bucala si protejeaza dintii de atacurile acide. Bogata in calciu si in fosfati, minerale care ajuta la compozitia emailului dentar, saliva poate contribui si la remineralizarea dintilor.

Un pansament natural contra micilor probleme zilnice. Saliva contine diversi compusi anti-infectiosi care pot diminua virulenta microbilor si accelereaza cicatrizarea mucoaselor in caz de rani. Actioneaza ca si un lubrifinat natural, facilitand miscarile gurii si ajutand la suportarea prezentei protezei dentare. Darotia efectului sau de ventuza, poate facilita aderenta unui aparat dentar amovibil.

Saliva spune Stop infectiilor bucale. Luarea de medicamente sau unele maladii pot diminua producerea acestui pretios lichid. Dupa varsta de 60 de ani, se secreta din ce in ce mai putin, un lucru care poate duce la mai multe infectii. Da, saliva poate limita proliferarea bacteriilor in gura. Proteinele sale se lipesc se micro-organismele patogene pentru a nu le lasa sa se multiplice.

Ajuta la stabilirea unui diagnostic mai grav. Saliva este cea care transporta ADN-ul si contine peste 8500 de proteine diferite. Testele salivare au permis deja controlarea luarii de cannabis sau al produselor dopante, dar ar putea diagnostica un cancer sau maladia Alzheimer.

Saliva este foarte importanta atunci cand luam masa. Saliva este esentiala pentru a ne bucura de o buna digestie. O enzima, alfa-lamilaza, permite predecuparea alimentelor care vor fi mai usor de asimilat de catre organism. Lisa de saliva- hiposialie, altereaza masticatia si deglutitia si poate duce la o alterare a gustului.

Lipsa de saliva poate altera elocutiunea sau masticatia si mareste riscul de a suferi de carii sau gingivita. Care sunt solutiile in caz de hiposialie- se poate mesteca guma, fara zahar pentru a se stimula gandele salivare, trebuie sa ne hidratam de-a lungul intregii zile sau sa recurgem la pulverizari cu saliva artificiala pentru a lubrifia cavitatea bucala.

Dar asta nu este totul. Saliva este si un foarte bun dezinfectant. Primul gest atunci cand ne taiem la deget? Sa il ducem inspre gura. Un reflex inteligent deoarece saliva este foarte bogata in compusi anti-infectiosi. Iar o saliva in exces poate sa indice o boala neurodegenerativa. Hipersalivarea este un fenomen natural, dar poate sa fie si semnul unei maladii mai grave. Astfel ca unele maladii neurodegenerative precum SLA sau Parkinson pot sa fie diagnosticate prin intermediul unui exces de saliva.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?