Uleiul de floarea soarelui – ar trebui să îl consumi sau nu?

Uleiul de floarea soarelui face parte din cele mai consumate varietăţi de uleiuri. Cum fiecare ulei are o compoziţie diferită, cel mai bine ar fi să ne întrebăm dacă uleiul de floarea soarelui are cu adevărat vreun interes nutriţional sau dacă nu ar fi mai bine să fi înlocuit de unele alternative mai sănătoase.

Uleiul de floarea soarelui conţine în mod natural grăsimi sub formă de acizi graşi, în marea lor majoritate nesaturaţi. Mai conţine şi vitamine, mai ales vitamina E, minerale precum fosforul, magneziul sau cuprul.

Din păcate însă, din cauza procesului de fabricare al uleiului, toţi constituenţii florii soarelui sunt eliminaţi, mai ales mineralele sale.

Care sunt avantajele uleiului de floarea soarelui?
Este unul din cele mai bogate uleiuri în vitamina E. În uleiul de floarea soarelui se poate găsi în jur de 75 mg de vitamina E pe 100 de grame. Iar aportul zilnic recomandat pentru un adult este de 12 mg pe zi. Cu alte cuvinte, o lingură de ulei de floarea soarelui acoperă jumătate din nevoile zilnice de vitamina E.

Care sunt dezavantajele uleiului de floarea soarelui? Are o compoziţie de grăsimi mai puţin interesantă. 10 grame de grăsimi saturate pentru 86 de grame de grăsimi nesaturate. Adică uleiul de floarea soarelui conţine grăsimi poli-nesaturate şi mono-nesaturate.

Uleiul de floarea soarelui conţine puţin prea mulţi acizi graşi omega 6. Un ulei interesant pentru sănătate este cel care prezintă un echilibru între acizii graşi omega 3 şi cei omega 6. Dar uleiul de măsline nu conţine acizi graşi omega 3. Deci nu prea are o compoziţie interesantă atunci când vine vorba despre grăsimi.

Deci uleiul de floarea soarelui, chiar dacă este foarte bogat în vitamina E, nu ne convinge din cauza grăsimilor sale. Cel mai bine ar fi să se consume cu moderaţie şi în amestec cu un ulei mai echilibrat.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?